Общ преглед

В южната част на индонезийския остров Ява, който е най-гъстонаселеният в света, беше обявена тревога, след като вулканът Келуд се разбуди, предаде ИТАР-ТАСС.

Мощното пробуждане на вулкана отне живота на двама души, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Снощи огнената планина изхвърли облаци от пепел и нажежени камъни, които паднаха върху околните села на километри от вулкана. Мъж и жена на около 60-годишна възраст загинаха под развалините на къщите си, чиито покриви се продъниха под тежестта на падналата пепел и лава, заяви говорителят на службата за предотвратяване на извънредни ситуации Сутопо Пурво Нугрохо.

Вулканичното изригване налага да бъдат евакуирани 200 000 местни жители, добави той.

В радиус от 10 километра от вулкана, който се намира на около 90 километра от град Сурабая - втория по големина в Индонезия, живеят 350 000 души. По-рано бе съобщено, че на всички тях е наредено да се евакуират незабавно на безопасни места.

Три международни летища на остров Ява са затворени, посочи пред местна телевизия служител от транспортното министерство. Вулканична пепел покри Боробудур – най-големия будистки храмов комплекс в света, разположен на 200 километра от Келуд, и властите престанаха да допускат там туристи, посочва АФП.

Келуд е висок 1731 метра и влиза в списъка на най-активните вулкани на индонезийския архипелаг, съставен от 18 000 острова. От 1311 г. вулканът е изригвал 29 пъти и е причинил смъртта на хиляди души.

В Индонезия има 500 вулкана, от които над 130 са действащи. Сега 19 от най-активните вулкани са се активизирали.

За 400 години наблюдения 76 вулкана в Индонезия са изригнали общо над 1200 пъти и са отнели живота на 150 000 души, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар